Na ceste k sebarealizácii

Na ceste k sebarealizácii

Raz za čas sa väčšina z nás dostane do bodu, kedy nevie čo so sebou. Nevie ako a kam ďalej. Každé ráno bezradne stoja pred zrkadlom so strachom v očiach a pýtajú sa sami seba, či vôbec majú šancu sa niekde realizovať, či to majú vzdať a svoj život iba nejak prežiť? Na jednej strane ich tlačia účty, ktoré treba každý mesiac zaplatiť a na strane druhej staré zakódované programy, ktoré sa ťahajú už od detstva, ako napr. istota je najlepšia, netreba zbytočne riskovať, veď aj tak Ti to nevyjde a podobne. Ak zoberieš maličké jadierko a zasadíš ho, vyrastie z neho krásny veľký strom. V jedinom malom zrnku je obsiahnuté všetko k tomu, aby z neho vyrástol krásny veľký dub. Človek je stvorený tak isto. Má v sebe všetko, čo potrebuje k tomu, aby z neho „vyrástol“ silný, sebavedomý, šťastný jedinec. Čo sa to vlastne deje, že v prípade človeka je výsledok často zúfalý a neistý, kým v prípade malého zrnka a stromu je výsledok viac menej istý.

Odpoveď je jednoduchá.

Malé zrnko sa nestará o to aké stromy rastú okolo neho, nezaujíma ho čo hovoria iní, lebo presne vie, čo z neho bude 🙂. Človek funguje inak. Aj keď sa narodí s tým, že vie čo z neho bude, vie čo je jeho poslaním a aká je jeho cesta, ako dospieva čoraz viac ho zaujíma jeho okolie, čoraz viac sa porovnáva s inými.

Pozrime sa na niekoľko vecí, ktoré vás blokujú v sebarealizácii, a v prípade že sa ich zbavíte, bude váš život šťastnejší a vyrovnanejší:

  1. Negatívne myšlienky – negatívne programy

Často sú vašimi najväčšími nepriateľmi práve vaše myšlienky a programy, ktoré sa vo vás vytvorili. Na ceste k sebarealizácii, k dosiahnutiu svojich snov práve sami sebe vybudujete tie najväčšie múry, ktoré sa len ťažko dajú preliezť. Sú to múry v podobe programov, ak napríklad: „málokomu sa podarí, aby žil svoj sen“, alebo „je len výsadou malej skupiny ľudí, aby sa mohol zrealizovať, ale ja do tej skupiny nepatrím“. Často počujem aj argument, že „sebarealizácia je niečo sebecké“. Ale pýtam sa, prečo by to tak malo byť? Nemyslíte si, že ak by ste vy boli šťastnejší, bolo by šťastnejšie aj vaše okolie, vaše deti a aj váš manžel? Podľa mňa, každý človek, ktorý má vo svojom vnútri pocit, že nie je sám sebou, že žije život, do ktorého sa len núti, vyžaruje smútok, vyžaruje nešťastie, okrem toho aj jeho telo ochorie, lebo sa bráni a zároveň protestuje.

RADA: Zvoľte si seba!!! Keď treba, choďte do konfliktu (nemyslím hádky!), vyslovte, čo chcete a vydajte sa svojou cestou, lebo jedine tak budete šťastní a jedine tak sa vám podarí získať rešpekt okolia, rešpekt svojej rodiny. Nepočúvajte svoje okolie, najmä nie tých, ktorí sa vám budú snažiť dokázať, ako sa to nedá, a ako zlyháte, ale počúvajte iba seba, svoj vnútorný hlas, svoje srdce 🙂

  1. Chaos v hlave

Stalo sa už aj vám, že ste mali až príliš veľa nápadov, až príliš veľa myšlienok v hlave a práve to vás brzdilo? Mne sa to už stalo 🙂 . Jediné čo môžete urobiť je, že stíšite svoje myšlienky, alebo ak to nepôjde, napíšte ich na papier. Urobte zoznam nápadov a tak budete môcť na všetko pozerať z nadhľadu. Je to úplne iné, lebo zrazu sa vám vytvorí akýsi poriadok v tom chaose.

RADA: Aby ste utíšili ten chaos, z množstva nápadov si vyberte jeden cieľ, taký, ktorý úplne zaujme vašu pozornosť, lebo jedine vtedy budete mať pocit šťastia, tzv. zážitok FLOW – o čom hovorí aj Csíkszentmihályi. Je to pocit, kedy plyniete s prúdom tak, že nevnímate ani minulosť, ani budúcnosť. Je to ako keď lekár operuje (niekoľkohodinová práca), pričom sa tak vžije do svojej roboty, tak sa stotožní so svojou prácou, že popritom prestane vnímať čas – vôbec nevie, či operoval 3 hodiny, alebo 7 hodín (určite ste už niečo také videli v televízii).

  1. Príliš Ťa zaujíma, čo si o Tebe myslia iní

Minule mi jeden starý pán rozprával o tom, ako chcel stavať lietadlá keď bol malý, ale vtedy boli len také počiatočné modely, no on mal v hlave svoj vlastný model. Rozprával mi o tom, ako ho videl vo sne, keď o tom porozprával manželke, ona ho hneď zastavila, že „čo si budú myslieť v dedine… že je totálny blázon: Nikto nič také nerobí,… nerob nám hanbu!!“ Muž, aby vyhovel manželke, viac sa k tejto téme už nevrátil a naďalej staval lietadlá iba vo svojich snoch, celý svoj život cítil smútok, mal pocit, že zlyhal, že sa vzdal svojich snov a ani sa nikdy v ničom inom nenašiel. Snažil sa život iba prežiť. Je to veľmi smutný príbeh a bohužiaľ, myslím si, že existuje veľa podobných príbehov.

Tip

To, čo si o Tebe myslia iní, nie je tvoja vec. Ty len dôveruj sebe a choď za svojim snom. Urob si plány a krok za krokom ich začni aj realizovať. Akonáhle uveríš tomu, že sa tvoj sen môže stať skutočnosťou, že aj Ty sa môžeš realizovať, všetky hviezdy (aj anjeli 🙂) sa spoja, aby Ti v tom pomohli!

Niekoľko rád na ceste k sebarealizácii:

  1. Uvedom si, kým si a čo chceš robiť, alebo čo Ťa robí šťastným? (ak nevieš, spýtaj sa rodičov, čo si robil najčastejšie, keď si bol malý.. napr niekto v kuse predáva niečo, niekto sa hrá len na lekárku, niekto stále spieva,…).
  2. Urč si konkrétne ciele.
  3. Nadväzuj kontakty – zoznamuj sa s ľuďmi, buď otvorený, nikdy nevieš, kto Ťa posunie ďalej.
  4. Nauč sa pýtať – maj otázky. Čím viac otázok máš, tým lepšie, tým sa viac vecí dozvieš.
  5. Vydaj sa iba takou cestou, ktorou budeš kráčať s radosťou.
  6. Stále máš na výber.
  7. Nájdi si svoje silné stránky a sústreď sa na ne (nie na svoje slabé stránky). Je úplne zbytočné sa venovať veciam, ktoré Ti nejdú – je to strata času (robiť niečo len preto, lebo to iným funguje). Zrejme je to ich cesta, ale tvoja to byť nemusí.

Nezabudni, že „vtedy si na svojej ceste, ak sa jej nechceš zbaviť, ale chceš po nej kráčať s nadšením a čím dlhšie.“

Ďakujem za zdieľanie článku. 🙂

Related Posts

Rodí sa človek do svojho osudu?

Rodí sa človek do svojho osudu?

Určite ste už aj vy mali pocit, že hocičo robíte, ako keby ste nevedeli zmeniť smerovanie svojho života, ako keby vás riadila nejaká vyššia sila.

Viac
V čom som dobrý? Akou cestou sa vybrať?

V čom som dobrý? Akou cestou sa vybrať?

Ako už aj názov naznačuje, budem písať o tom, ako by sme mali vedieť, kým sme a aké máme schopnosti.

Viac
Moja DUŠA a JA, alebo ako získať sebavedomie?

Moja DUŠA a JA, alebo ako získať sebavedomie?

Žijeme v dobe, kedy denno-denne potrebujeme niečo dokazovať, denno-denne ideme do „boja“, kde buď vyhrávame, alebo prehrávame.

Viac