Zázrak meditácie: ako sa zbavíš svojich starostí a zmeníš svoj život?

Zázrak meditácie: ako sa zbavíš svojich starostí a zmeníš svoj život?

Motiváciou pre napísanie tohto článku bolo najmä to, že nech som sa kamkoľvek pozrela, s kýmkoľvek som hovorila, vnímala som veľa ustarostených ľudí. Keď som si nalistovala jednu knihu, aj tam som natrafila na jeden zaujímavý a pravdivý citát ohľadom starostí od Dalea Carnegieho, myslela som si, že sa do toho pustím, nakoľko ja osobne na náhody neverím. Citát znie: „Záťaž zajtrajška spolu so záťažou včerajška, ktorá má byť nesená dnes, porazí aj toho najsilnejšieho. Tak prečo sa o to vôbec snažiť?“

Je v tom naozaj veľa pravdy. Podľa môjho názoru rozmýšľame príliš veľa a dopredu vytvárame konšpiračné teórie, ktoré nám naháňajú strach, vytvárajú v nás napätie a tým majú veľmi negatívny vplyv aj na naše zdravie. Podľa Dr. Josepha F. Montaguea „žalúdočné vredy nedostanete z toho, čo prehltnete, ale z toho, čo prehltne vás.“!

Žalúdočné vredy sa často objavujú a zároveň znova zmiznú na základe toho, v akej emocionálnej fáze svojho života sa akurát nachádzate. Na jednej klinike Mayo, kde sa zameriavali na liečenie žalúdočných problémov, urobili výskum na 15 000 pacientoch, pri ktorých sa zistilo, že štyria z piatich nemali žalúdočné problémy z fyzických príčin, ale zo strachu, starosti, nenávisti, neschopnosti prispôsobiť sa okoliu a podobne (údaje boli uvedené v časopise Life, Dr. W.C. Alvarez z kliniky Mayo).

Dr. Russell L.Cecil (svetová kapacita na artritídu) uviedol 4 najčastejšie príčiny vzniku artritídy:

  1. Stroskotanie manželstva
  2. Finančné problémy a smútok
  3. Samota a starosti
  4. Dlho hýčkaná zášť k druhým

Ako vidíte, tak v prípade žalúdočných problémov, ako aj pri artritíde, je jednou z príčin starosť, ktorú si robíte, keď neustále dookola nad niečím rozmýšľate, trápite seba a starosť vás prehltne.

Položte si teda otázky:

Čo mi robí starosti?

Čo s tým môžem urobiť?

Čo je to najhoršie, čo sa môže stať?

Uvedomte si to a potom sa už len snažte zlepšiť tú najhoršiu možnosť, snažte sa vyťažiť niečo aj z toho negatívneho. Verím, že sa všetko deje kvôli niečomu a posunie nás to dopredu. Prestaňte sa teda rozčuľovať nad drobnosťami a rozhodnite sa byť šťastnými.

Ako hovoril aj Abraham Lincoln: „Väčšina ľudí je natoľko šťastných, nakoľko sa takými rozhodnú byť.“

Šťastie pochádza z vnútra a nezáleží na vonkajších faktoroch.

George Bernard Shaw hovoril, že „tajomstvo toho, ako byť nešťastný spočíva v tom, či máte čas uvažovať, či ste šťastný, alebo nie.“ Buďte aktívni a stále sa niečím zamestnajte, tak vám nezostane čas na to, aby ste sa ponorili do minulosti, do ťažkých spomienok.

Niekoľko typov na prekonanie ťažkých životných období:

  1. MEDITÁCIA

Je jedným z najjednoduchších „liečebných“ metód. Gareth Walker (jazykovedec) hovorí: “ľudia si myslia, že je meditácia časovo náročná, no práve opak je pravdou, lebo potom budú mať oveľa viac času na všetko, lebo sa nebudú trápiť nad nezmyselnými vecami.“

Treba si uvedomiť, že každý človek má v sebe (vo svojom podvedomí) naukladaných množstvo tráum, ktoré sa postupne zbierali už od detstva a preto často konáme, práve vychádzajúc z týchto tráum. Správnou meditáciou dokážete ukľudniť svoju myseľ, ísť hlboko do svojho podvedomia a odstrániť tým aj tie najhlbšie bloky. Ak do svojho života zaradíte denne aspoň 5 minútové meditácie, už po týždni budete na sebe pozorovať prvé zmeny. Meditáciu stále začínajte tým, že budete sledovať svoje hlboké nádychy a výdychy. Tým vlastne zamestnáte svoju myseľ, ktorá vám nebude neustále podsúvať nejaké myšlienky, okrem toho toto dýchacie cvičenie uvoľní vaše svalstvo, vďaka čomu potom orgány môžu pokojnejšie a lepšie pracovať. Často siahame po tabletkách na ukľudnenie, alebo na spanie, pričom by stačilo meditovať, nájsť svoj pokoj, ukľudniť svoje myšlienky, veď najčastejšie nám naozaj práve tie najviac ubližujú. V neposlednom rade, nebudete potrebovať krém proti vráskam, lebo vám vyhladí a rozjasní pleť. 🙂

  1. Niekoľko spôsobov, ktoré vám odporúča profesor Phelps (v knihe: Jak se zbavit starostí, od Dalea Carnegieho)
  2. Žite s chuťou a nadšením – „Každý deň prežívam tak, ako by to bol môj prvý a zároveň posledný deň na tomto svete.“
  3. Prečítajte si nejakú zaujímavú knihu – napr. nejakú autobiografiu,.. keď si prečítate, čím všetkým si museli prejsť aj tí druhí, môže vás to motivovať, že to dokážete aj vy!!!
  4. Hrajte hry alebo si zacvičte – vytvoria sa vám pri tom hormóny radosti a adrenalín
  5. Odpočívajte pri práci
  6. Vnímajte svoje starosti z nadhľadu 🙂

Snažme sa pri riešení problémov o to, aby nás tá situácia nedostala emocionálne. Jedine tak je možné niečo vyriešiť z nadhľadu. Naučte sa nechať veci za sebou… to, čo je minulosť, nechajme tam a to, čo je budúcnosť – nechajme otvorené, nepíšme dopredu scenáre (a často aj horšie než samotný život, alebo osud)

William Osler hovorí: „Zatvorte železné dvere medzi sebou a minulosťou, ale aj budúcnosťou. Žite v denných priehradkách“ – dôležité je tu a teraz.

„Šťastný, naozaj šťastný je ten, kto môže hovoriť, že vlastní dnešný deň…, kto s čistým svedomím môže vždy vyhlásiť: „Zajtrajšok, rob si čo chceš – ale ja som dnes mohol žiť!!!“

- Horatius

Prajem vám teda veľa, veľa šťastia a radosti a čím menej starostí… problémy sú len úlohy, ktoré potrebujeme vyriešiť, aby sme mohli pokračovať ďalej 🙂

Ďakujem, ak zdieľaš tento článok 🙂

Related Posts

PhDr. Eva Fabian

PhDr. Eva Fabian

Človek má v sebe obrovský nevyužitý potenciál. Som presvedčená, že každý má svoje poslanie, má robiť niečo jedinečné, dokázať si, že jeho život nebol zbytočný.

Viac
Iba Ty môžeš zbúrať stenu svojej samoty!

Iba Ty môžeš zbúrať stenu svojej samoty!

Často sa stretávame s rôznymi príbehmi o tom, ako sa niekto sklamal v láske, ako niekoho podviedli, ako zneužili a podobne.

Viac
Život s maskou

Život s maskou

Človek hrá vo svojom živote rôzne roly. Celý život je vlastne jedno veľké divadelné predstavenie, kde hráme svoje úlohy.

Viac