Moja DUŠA a JA, alebo ako získať sebavedomie?

Moja DUŠA a JA, alebo ako získať sebavedomie?

Žijeme v dobe, kedy denno-denne potrebujeme niečo dokazovať, denno-denne ideme do „boja“, kde buď vyhrávame, alebo prehrávame. Ak je človek vyrovnaný sám so sebou, je mu to vlastne jedno, lebo aj keď prehráva, jeho to posilní natoľko, že na druhý deň pokračuje na svojej ceste ešte s väčšou silou, ešte s väčším odhodlaním. Často sa stretávam s tým, že ak niekto zažije neúspech, zlomí ho to natoľko, že to vzdá. Od detstva v sebe nosíme veľa rôznych schém, rôznych programov. V dnešnej dobe z každej strany počuješ, že nie si dosť dobrá, nie si dostatočne pekná, dosť štíhla, dosť múdra, vzdelaná ..atď…ale vieš čo, si akurát!!! Dôležité je, aby si bola spokojná sama so sebou.!

Keď učím vo firmách (dospelých) komunikačné zručnosti, stále začínam s tým, že poprosím účastníkov, aby 2 minúty o sebe rozprávali, aby sa predstavili, povedali aj to, v čom sú dobrí. Okrem toho, že vidím, akú trému majú pri predstavovaní sa, často aj hovoria, že oni mi nemôžu povedať v čom sú dobrí, lebo by to mal povedať niekto iný napr. ich partner, rodič, šéf, …. Prvýkrát ma to dosť zarazilo, lebo kto má vedieť, že v čom som dobrá, ak nie ja sama? Ako môže vedieť môj partner, v čom som dobrá? Najlepšie by mal poznať človek sám seba. Keď som im to povedala, potom som sa dozvedela, že vlastne oni aj vedia, v čom sú dobrí, ale ak by sa k tomu priznali, znamenalo by to, že sú namyslení 🙂.

Presne to je ten negatívny program, ktorý sa už v detstve zapíše do podvedomia, pričom vieme, že egoizmus je niečo úplne iné, než sebavedomie. Sebavedomie, alebo sebadôvera znamená to, že dôverujeme vo vlastné schopnosti, že v hocijakých situáciách nájdeme riešenie, nájdeme východisko. Dôverujeme si, že aj v ťažkých životných situáciách zostaneme silní, že sa na seba môžeme spoľahnúť, že sa naše deti na nás môžu spoľahnúť. To, že je človek sebavedomý ešte neznamená, že je dokonalý.. práve naopak, je si je presne vedomý toho, v čom sa potrebuje zlepšiť, v čom potrebuje na sebe pracovať. Ide však len o to, že ak si vyrovnaný sám so sebou, ak máš rád seba, keď sa pozrieš do zrkadla ako prvé uvidíš svoju krásu a až potom nedostatky.

Podľa môjho názoru má každý človek vo svojom živote oblasť, s ktorou je nespokojný. Je jedno či je to váha, vlasy, nos, majetok, práca, komunikácia…

Napísala som niekoľko otázok. Ak po ich prečítaní na hociktorú z nich odpovieš pozitívne, znamená to, že na svojom sebavedomí určite potrebuješ trošku popracovať.:

  1. Si zmätený ak ťa pochvália? Začervenáš sa a začneš sa obhajovať? – Sám o sebe si nemyslíš, že si dosť dobrý a keď niečo také počuješ, máš pocit, že ten človek to nemyslí vážne, alebo že sa musíš obhajovať.. povieš napr. že to máš len nový účes, preto si iný, alebo že tú prácu si síce urobil dobre, ale to si mal len šťastie…

Tip

Dovoľ, aby Ťa pochválili. Nezačínaj sa obhajovať, ale poďakuj! Ak to niekto myslí tak, nepresviedčaj ho o opaku! Buď na seba pyšný!

  1. Ak niekam vkročíš, máš pocit menejcennosti? – Máš pocit, že sa akurát na Teba všetci pozerajú, a určite Ťa ohovárajú!

Tip

Ak niekam vkročíš, zhlboka sa nadýchni a vydýchni. Uvoľní to tvoje napätie. Povedz si, že sa máš rád… a uvidíš, budeš vyžarovať takú lásku a pokoru, že to vyplní celú miestnosť 🙂

  1. Máš v sebe pocit potreby vyhovieť okoliu? – Tento pocit pochádza ešte z detstva. Uvediem vám príklad: Dve deti sa hrajú na ihrisku a po určitom čase sa pohádajú. Pristúpi k nim mamka, ktorá povie synovi, aby sa ospravedlnil. On nechce, ale mamka tlačí na neho, že musí. Keď k tomu dôjde, mamka pochváli syna: „Vidíš aký si šikovný. Teraz Ťa milujem!“ – Presne s tým budujete v dieťati pocit potreby vyhovieť, lebo si myslí, že ak vyhovie okoliu, potom ho budú milovať. Problémom je, že nie je možné v živote každému vyhovieť. Nemôže nás každý milovať a ani to nie je potrebné.
  2. Zvykneš seba porovnávať s inými? – Často počujem a to najmä od žien, že ak vstúpia do miestnosti, na nejakú oslavu… hneď sa poobzerajú a niekam sa zaradia. Ľudia s nízkym sebavedomím, väčšinou seba podhodnotia, a to im spôsobuje strach a napätie. Neuvoľnia sa v spoločnosti a brzdí to ich komunikáciu s ostatnými.

Tip

Neporovnávaj sa s ostatnými. Každý je iný. Miluj seba, tak so svojimi pozitívami, ako aj s negatívami. Lebo práve preto si výnimočná.

  1. Si žiarlivý? – Ak je niekto žiarlivý v partnerskom vzťahu, to nie je o tom, že ho partner podvádza, ale je to o ňom samotnom. On nie je spokojný sám so sebou. Má pocit, že na toho druhého nemá.
  2. Bojíš sa zmeny? – Čím viac sebadôvery máš, tým menej sa bojíš zmeny.
  3. Si urážlivý? – Ak áno, to tiež pochádza z nízkej sebadôvery.
  4. Závidíš iným a hneváš sa na nich, prečo oni sú tam, kde sú? – Závisť tiež pochádza z nízkeho sebavedomia, lebo si človek myslí, že na to nemá.

Pri práci na sebavedomí je dôležité uvedomiť si, ako vyzerá tvoj vnútorný rozhovor. Každý človek rozpráva sám so sebou. Stačí, že sa ráno pozrieš do zrkadla. Čo si povieš? Väčšina ľudí: „Och, ako dnes vyzeráš???“ „To naozaj takto dnes pôjdem do roboty?“ „Prečo by prijali práve mňa?“ „Ani neviem prečo ma miluje, veď ako vyzerám?“ „Určite si nájde inú, ani by som sa nečudovala, veď kto by to aj so mnou vydržal?“… Sú to negatívne formulácie, ktoré odporúčam zmeniť na pozitívne. Ak to na začiatku svojej zmeny hneď nedokážete, myslite na niečo pozitívne, určite zastavte prúd takýchto negatívnych programov, lebo vedzte, že čo si hovoríme, to sa aj stane!

Čo vieš urobiť, aby si si zvýšil svoje sebavedomie?

  1. Miluj seba! – Najdôležitejšie je, aby si bol vyrovnaný sám so sebou. Hovor si zakaždým, keď si všimneš, že kritizuješ seba: „Milujem seba!“, hovor si to zakaždým, keď máš pocit, že to potrebuješ. Pozor na to, že mať rád seba a egoizmus, to nie je to isté.
  2. Uvedom si, čo v sebe miluješ. – Ak sa v kuse sústreďuješ na veci, ktoré Ti nejdú, zabudneš na to, v čom si dobrý. Zober si jeden zošit a na konci dňa napíš minimálne 2-3 veci, ktoré sa Ti podarilo urobiť, dosiahnuť. Napíš, za čo všetko môžeš byť vďačný, za čo všetko môžeš byť na seba hrdý.
  3. Neporovnávaj seba s inými! – Nikdy nevyhráš, ak porovnáš seba s inými, lebo buď sa nadhodnotíš, alebo podhodnotíš. Ani jedno, ani druhé nie je dobré. Porovnávaj seba len k sebe! Pozri sa na to, kde si bol predtým (napr. pred rokom), ako si vyzeral predtým. Pracuj na tom, aby si sa stal lepšou verziou seba. (Je iné, ak máš niekoho, koho rešpektuješ, kto ťa motivuje!)
  4. Obklopuj sa pozitívnymi ľuďmi! – nemôžeš sa cítiť dobre, ak sú okolo Teba ľudia, ktorí sa neustále sťažujú, kritizujú alebo ohovárajú, lebo berú od teba energiu. Otestovať to vieš tak, že ak si s niekým a ten odíde, všimneš si, či máš viac energií, alebo si úplne vyčerpaný.
  5. Prestaň mať obavy! – Neustále obavy znamenajú negatívnu energiu. Často však počujeme to, že ak má niekto dobrú náladu, varujú ho: „..počkaj , počkaj…len sa tak veľmi neteš, vieš, že za dobrým nasledujú zlé časy“ …je to negatívny program, ktorému netreba veriť, a treba to zastaviť. Je len na tebe čo prijmeš, a čo nie!
  6. Pozor na svoje slová! – Negatívne tvrdenia sa zapíšu do podvedomia, preto dvakrát zvážte, čo poviete. Napr. tvrdenia typu: „Nikdy nemám dosť peňazí!, Každý môj vzťah skončí zle!, Určite sa im nebudem páčiť!, Určite ma neprijmú!… tieto programy vymeňte za ich pozitívnu verziu.

Upozornenie

Majte na vedomí, že sa vaše deti učia kopírovaním, teda čo vnímajú u vás, to isté budú robiť!

  1. Čas pre seba! – Každý týždeň si urob čas pre seba. Zájdi na masáž, alebo na prechádzku, alebo si pozri dobrý film.
  2. Sústreď sa aj na tvoje predošlé úspechy! Získaj z nich silu! – Snaž sa pozitívne hodnotiť svoju cestu, ktorú si prešiel. Určite máš za sebou ukončenú základnú školu, strednú školu, určite si už zvládol nejaké ťažšie životné situácie, na ktoré môžeš byť hrdý. Pochváľ seba!
  3. Tvár sa ako keby! – Rôzne štúdiá dokazujú, že ak človek chce niečo dosiahnuť a tvári sa tak, ako keby to už mal.. potom to aj dosiahne. Ak napr. chceš byť sebavedomým človekom, vystri sa, usmej sa a tvár sa, že si úspešný, šťastný a rovnocenný s ostatnými…lebo to vlastne aj si! 🙂
  4. Nekritizuj seba toľko a dodrž svoje sľuby, najmä tie, ktoré si dával sebe! – Ak sa napr. rozhodneš, že budeš cvičiť každý deň pol hodiny a dvakrát-trikrát si zacvičíš, no potom to celé necháš tak, vytvorí sa ďalšia príčina, pre ktorú as môžeš nenávidieť, pre ktorú sa môžeš na seba hnevať! Nepotrebuješ ďalšie veci, ktoré potvrdzujú tvoje zlyhania. Dávaj si radšej menšie ciele, ktoré určite zrealizuješ, a zakaždým, ak niečo z nich splníš, pochváľ seba.

Poznámka

Nikdy nezabudni, že: Si úžasný!!!

Related Posts

PhDr. Eva Fabian

PhDr. Eva Fabian

Človek má v sebe obrovský nevyužitý potenciál. Som presvedčená, že každý má svoje poslanie, má robiť niečo jedinečné, dokázať si, že jeho život nebol zbytočný.

Viac