Niekoľko rád, ako začať odznova

Niekoľko rád, ako začať odznova

Neviem, či len preto, lebo sme začali nový rok, alebo ako hovorí čínsky horoskop, je rok kohúta, ktorý je ohnivý a prináša aktívne zmeny, ale stretávam čoraz viac ľudí, ktorí mi rozprávajú o radikálnych zmenách v ich živote. Tieto zmeny sú však z ich uhla pohľadu skôr nepríjemné, ako napríklad, ukončenie dlhoročného vzťahu, ukončenie pracovného pomeru, vzdialenie sa od kamarátov, sťahovanie sa a podobne. Verím, že každý koniec je začiatok niečoho nového, tým pádom je úplne zbytočné niekoho alebo niečo ku sebe viazať, ale naopak, treba nechať ísť to, čo má odísť a prijať nové. Často kvôli strachu nedokážu ísť ďalej, alebo ak ich život prinúti k zmene, zo strachu vyberú to prvé, čo im príde do cesty, aj keď veľmi dobre vedia, že to nie je ono… napr. prvého človeka za partnera, lebo majú aspoň niekoho, alebo si zoberú hocijakú pracovnú ponuku, aj keď ich snom je úplne niečo iné, lebo už od malička bolo do nich vštepované, že život je o prežití a nie o šťastí, o radosti a o láske!

Prvým krokom k zmene je to, že prijmeš seba, že si dopraješ lásku, lebo koľko si myslíš, že Ti patrí, toľko aj dostaneš. Lebo nakoľko budeš mať rád sám seba, natoľko Ťa budú mať radi ostatní. Ako vnímaš seba, tak Ťa vníma aj Tvoje okolie. Ak chceš reštartovať svoj život, je potrebné preskúmať nasledujúce body:

  1. Pozri sa na situáciu z nadhľadu a nájdi príčinu.

Ak sa Ti stane niečo, čo Ťa donúti k zmene, v prvom rade sa pozri na celú situáciu z nadhľadu. Určite nezačínaj s obviňovaním ostatných a so sebaľútosťou. Situácia, v ktorej si sa ocitol Ťa učí. Je Tvojim najlepším učiteľom. Pozri sa na to, čo sa stalo – či ide o partnerstvo, prácu, priateľstvo, financie…atď. – Môže sa napríklad stať, napriek tomu, že si zmeníš prácu, situácia sa po určitom čase opakuje. V takom prípade je dobré sa pozrieť na to, aký blok, aký program je v Tvojom podvedomí, čo Ťa blokuje, čo Ti privolá takú istú situáciu, lebo sa to bude diať dovtedy, kým to nevyriešiš.

  1. Buď nezávislý od ľudí a od okolností

Veľakrát som počula, že keď je vonku zlé počasie – napr. prší – tak daná osoba má zlú náladu, a ak svieti slnko, má dobrú náladu 🙂, alebo negatívny človek v autobuse ho dokáže tak rozladiť, že bude odmeraný ku každému, s kým sa stretne, a to aj s tými najmilšími, ktorý mu v danej chvíli nič neurobili. „Skutočnú slobodu získaš vtedy, keď sa dokážeš oslobodiť od okolností a od ľudí. Vtedy, keď nebudeš mať pocit potreby vyhovieť, plniť očakávania, ak budeš sám sebou za každých okolností.“

  1. Nájdi príčinu svojho zaseknutia (stagnácie)

Najčastejšou príčinou tvojej stagnácie je to, že máš strach, že Ťa nebudú milovať. Každý človek túži po tom, aby ho ostatní milovali, preto sa im snaží vyhovieť, čo spôsobuje to, že sa radšej nepustia do niečoho len preto, lebo čo ak ich ostatní kvôli tomu vylúčia zo skupiny.

Máš dve možnosti: buď si povieš, že NO A? KOHO TO ZAUJÍMA??? A ideš svojou cestou, alebo si na papier napíšeš otázku:

PREČO SI TO MYSLÍŠ???

Uvediem príklad. Ak máš problém v partnerskom vzťahu, a povieš si: „Ani on neostane so mnou!“ otázka je:

Prečo si to myslíš? ..odpoveď: lebo hocikto iný je múdrejší/krajší/šikovnejší,…
Prečo si to myslíš? – odpoveď: lebo nie som šikovný/pekný/múdry, vlastne som neschopný,…
Prečo si to myslíš? – odpoveď: Lebo to hovorí každý…

KTO JE TO KAŽDÝ??? – odpoveď: napr. aj moja mama…hovorievala mi počas celého môjho detstva, že nie som dosť dobrý a určite ostanem sám/a…

… a tým si sa dostal ku koreňu problému. Vzťah bude naplnený strachom zo straty len preto, lebo to má v podvedomí,.. alebo bude mať program opačný efekt… a to je to, že ostane v nevydarenom vzťahu len preto, aby dokazoval napr. matke, že nemala pravdu!!

Podobný scenár si viete zahrať v prípade rôznych ďalších problémov, bŕzd.

Je dôležité, aby si si uvedomil, že nikomu nemusíš vyhovieť. Pokiaľ tvoje rozhodnutia vyplývajú z potreby vyhovieť, alebo získať lásku iných, ver mi, budeš nešťastný.

Rob veci preto, lebo to chceš Ty!

  1. Pozri sa na to čo chceš a prečo to chceš!

V prvom rade je dobré, ak si uvedomíš, prečo sa pustíš do nejakej roboty, alebo prečo vstúpiš do nejakého vzťahu. Ak je to tým, že Ty to tak cítiš, že Ty to tak chceš.. je to v poriadku, ale pokiaľ ide o to, že len tým chceš niečo niekomu dokazovať, tak to v žiadnom prípade nerob!!!

  1. Dokážeš to!

Zakaždým, keď idem do nového projektu, napriek tomu, že je to mimo komfortnej zóny, s radosťou prijímam novú výzvu, lebo verím, že nikdy nedostaneme ťažšiu úlohu, než aká je naša sila alebo naše schopnosti. V najhoršom prípade sa všetko dá naučiť 🙂.

Inak neverím, že nám príde niekto, alebo niečo do cesty len tak, náhodou. Neverím na náhody. Preto aj Ty si musíš veriť. Musíš veriť v to, že to, čo chceš dosiahnuť, to aj dosiahneš!

  1. Uč sa!

Neskutočne ma baví učiť sa nové a nové veci. Preto mám toľko rôznych škôl, lebo ma baví stále študovať niečo nové, niečo, čo ešte neviem,je to neskutočne dobrý pocit, keď cítiš ako rastieš. Ak nechceš chodiť do školy alebo na kurzy, tak si čítaj knihy, pozeraj videá na youtube (stále hovorím, že tam nájdeš video o všetkom.. ja som sa odtiaľ naučila robiť aromaterapeutické sviečky), alebo si nájdi mentora.. niekoho, kto je dobrý v tom, v čom si Ty ešte len na začiatku cesty.

  1. Užívaj si život – buď šťastný! Be happy!!!

Život nie je o trápení sa, ale o radosti, o šťastí, o láske. Tak sa netráp a buď vďačný za všetko čo máš, za každú chvíľu v tvojom živote, ktorú si dostal, za každú príležitosť, za rodinu, za partnera.. za svoje dieťa (ak už máš)!!! Ver mi, existuje množstvo vecí, za ktoré môžeme byť vďační. Lebo:

„Zo všetkých postojov, ktoré môžeme žiadať, je najdôležitejšia vďačnosť. Tá dokáže najviac zmeniť život.“

- Zig Ziglar

Ďakujem za zdieľanie 🙂

Related Posts

PhDr. Eva Fabian

PhDr. Eva Fabian

Človek má v sebe obrovský nevyužitý potenciál. Som presvedčená, že každý má svoje poslanie, má robiť niečo jedinečné, dokázať si, že jeho život nebol zbytočný.

Viac