Iba Ty môžeš zbúrať stenu svojej samoty!

Iba Ty môžeš zbúrať stenu svojej samoty!

Často sa stretávame s rôznymi príbehmi o tom, ako sa niekto sklamal v láske, ako niekoho podviedli, ako zneužili a podobne. Vtedy sa každý z vás zrejme spozná v niektorom z príbehov, lebo si priznajme, že neexistuje človek, ktorý by ešte neprežil niečo podobné. Keď počujete takéto niečo, hneď sa vám vybaví to vaše sklamanie, zovrie sa vám hruď a ešte potom roky cítite bolesť a poviete si, už nikdy viac!!! Roky si budujete múr okolo seba, aby vám už určite nikto neublížil. Neuvedomujete si však to, že nevymknete len ľudí zo svojho života, ale uväzníte aj seba v ríši samoty, vymknete svet aj s jeho krásou. Napriek tomu, že sa nám okolie snaží pomôcť, nikdy nikto nikoho nedokáže zachrániť proti jeho vôli. Môžeš sa snažiť mu dohovoriť, môžeš na tú stenu búchať, kričať, ale pokiaľ Ti ten druhý neotvorí svoje dvere, nič pre neho nevieš urobiť.!

Hovorila som s jednou pani, ktorá mi porozprávala svoj príbeh. Dlhé roky žila v rodine, kde otec pil, potom v opitom stave bil matku a svoje deti. Keď dovŕšila 18 rokov, dokončila školu, snažila sa čo najrýchlejšie vydať sa, aby mohla odísť z domu. Vydala sa za muža, ktorý bol kópiou jej otca, ktorý ju bil a neskôr aj jej dve deti. Po dlhých rokoch sa jej podarilo od neho oslobodiť, pootm ako ju natoľko zbil, že skončila v nemocnici vo veľmi vážnom stave (počula som veľa podobných prípadov, kedy muž, ktorý je sám so sebou nespokojný, ktorý nevie spracovať svoje traumy, sa vrhne na alkohol). Nakoniec sa jej podarilo od neho odísť, ale povedala mi, že už nikdy viac nechce mať nikoho. Bude žiť sama, aj keď je osamelá.

Pozrime sa na to, čo sa vlastne stalo? Verím, že sa nerodíme do danej rodiny náhodne, ale potrebujeme sa niečo naučiť. V živote nás všetko učí a keď to pochopíme, pozeráme sa na rôzne životné situácie úplne inak. Vnímame ich z nadhľadu, čo nám ich pomôže vylúštiť a vyriešiť tak, aby sme sa už nestretli s podobnou situáciou.

Ak berieme ako príklad vyššie uvedený príbeh, keď dieťa vyrastá v niečom takom, samozrejme, nemôže to ono samo zmeniť, ale keď dospeje už nemusí utekať. Samozrejme, je dobré ak odíde z takého prostredia, ale nemusí utekať a čím skôr sa vydať, lebo ak je niekto plný strachu, ak sa bojí, a má pocit menejcennosti, zraniteľnosti, pritiahne len to, čoho sa najviac bojí. Preto mala podobného partnera, než bol jej otec. Keď žijete v takom prostredí, odíďte! Nikomu nedovoľte, aby vás fyzicky, alebo psychicky týral, aby vás ponižoval. Odíďte a využite čas a priestor na to, aby ste spoznali seba, aby ste prekonali minulosť, aby ste to dokázali nechať za sebou! Naučte sa seba milovať aj napriek tomu, že ste možno roky počúvali, akí ste neschopní, akí ste naničhodní, lebo to tak nie je! A vy to viete!

Keď sa naučíte mať radi samých seba, život sa pred vami otvorí, lebo už na neho budete pozerať cez iné okuliare, cez iné sito. Taký život vám potom prinesie mnoho radosti, šťastia a aj lásku.

Dovoľte aby to tak bolo! Je to len a len na vás.

Related Posts

PhDr. Eva Fabian

PhDr. Eva Fabian

Človek má v sebe obrovský nevyužitý potenciál. Som presvedčená, že každý má svoje poslanie, má robiť niečo jedinečné, dokázať si, že jeho život nebol zbytočný.

Viac
Stačí pozitívne myslieť na riešenie problémov?

Stačí pozitívne myslieť na riešenie problémov?

Často počujeme, aby sme pozitívne rozmýšľali, no výzva je v tom, že ani nevieme, čo to presne znamená.

Viac
Život s maskou

Život s maskou

Človek hrá vo svojom živote rôzne roly. Celý život je vlastne jedno veľké divadelné predstavenie, kde hráme svoje úlohy.

Viac