Čo robiť, ak máš pocit, že sa na Teba všetko valí z každej strany?

Čo robiť, ak máš pocit, že sa na Teba všetko valí z každej strany?

V poslednom období u mňa boli ľudia, ktorí mali pocit, že sú na pokraji svojich síl, že nech hocičo skúšajú, stále sa to skončí „prehrou“, či už ide o partnerský vzťah, o podnikanie, o financie a podobne. Počúvala som príbehy ľudí, ktoré hovorili o tom ako lojálne pracovali 15 rokov v tej istej firme a napokon ich prepustili pri škrte firemného rozpočtu, alebo mi hovorili o tom, ako veľa pracujú, aj zarábajú, ale ako keby im peniaze na nič nestačili a prežívajú finančnú krízu. Iní mi zas hovorili o tom, ako sa nedokážu pozbierať po rozchode, ako to nedokážu spracovať a podobne. Podobnými krízovými situáciami už asi prešiel každý z vás. Dôležité však je to, ako ste sa dokázali postaviť po takejto životnej kríze. Existujú rôzne výskumy, ktoré potvrdzujú, že človek disponuje takými vlastnosťami, ktoré mu umožnia rast práve prostredníctvom ťažkostí. Môžeme teda konštatovať, že je pravdou to, čo sa bežne hovorí: „Čo Ťa nezabije, to Ťa posilní!“

Napriek tomu je však úplne normálne, že pri určitej životnej kríze sa človek zosype, že je dezorientovaný, alebo má pocit paniky. Často sa ma pýtajú pri mentoringu, pri riešení, určitých životných kríz, že ak majú tieto, alebo podobné pocity, tak sú slabí? O to však vôbec nejde. Sme ľudia, teda všetko emocionálne prežívame, a to aj tak má byť. Aj krízu spracúvame tak, že prechádzame od ťažších emócií, k pocitu nádeje, až ku vnútornému odhodlaniu riešiť danú situáciu, a postupne sa dostaneme až k pocitu radosti. Riešením určite nie je potlačenie svojej bolesti. Nie je potrebné, aby sme stále všetko mali pod kontrolou. Podľa mňa je to aj nemožné, ale verím v to, že na všetko existuje riešenie, že „nič sa neje tak horúce, ako sa to uvarí“, a že náhody neexistujú. Verím v to, že každý z nás má schopnosť pružnosti (rezilienciu), pružne reagovať na rôzne životné situácie, schopnosť spoznať a spracovať v sebe traumy, alebo ťažké emócie.

Pozrime sa na niekoľko vecí, ktoré by vám mohli pomôcť v prípade, že prechádzate ťažkými životnými situáciami:

  1. Nestotožnite sa s problémom!

Často sa stane, že keď riešime určitú životnú krízu, stotožníme sa s problémom. Ak sa napríklad skončí partnerský vzťah, často sa stane to, že osoba, ktorú opustili, začne obviňovať seba. Myslí si, že ten druhý ju nechal preto, lebo nie je dosť dobrá, lebo neurobila to a to, atď. Dôležité však je to, aby sme si v takej situácii uvedomili z nadhľadu čo bolo chybou, ale potom to celé je potrebné aj uzavrieť. Nie je potrebné niekoho obviňovať… ani seba. Uvedomte si, že problémom nie ste vy. Jedine vtedy dokážete riešiť určitú situáciu, nejakú životnú krízu, ak sa na vec dokážete pozerať z nadhľadu, riešiť to mimo seba. Jedine tak sa z krízy postavíme.

  1. Buďte k sebe trpezliví!

Buďte k sebe trpezliví. Každý deň si nájdite čas pre seba, majte svoju chvíľku. Snažte sa byť aspoň chvíľu sám so sebou. Uvedomte si podstatu svojej krízy, ale neobviňujte sa. Okrem toho, že si uvedomíte vznik a vývoj krízy, jej podstatu, svoj podiel v nej, uvedomte si aj pozitívne veci, ktoré sa vám podarilo dosiahnuť, veci, za ktoré právom môžete byť na seba hrdý. Nezabudnite, že nikdy nie je nič len zlé, alebo len dobré.

  1. Buďte optimisti, aj realisti!

Často sa stane, že je ťažké si priznať, že máme problém a zatĺkame. Je dôležité sa realisticky pozerať na seba, na svoju situáciu, aj s veľkým optimizmom. Verím, že všetko má svoje riešenie.

Tip

Veľmi dobrou technikou na riešenie rôznych situácií je brainstorming, alebo brainwriting.
Je to forma zbierania nápadov. Sadnite si, zoberte papier formátu A4, hore si napíšte otázku:
“Akým spôsobom?”
..., zaplatím účty, zarobím viac, zrealizujem svoje ciele, prenesiem sa cez rozchod,... pokračujete vašim konkrétnym problémom.
Potom napíšete 20 nápadov, ktoré vám napadnú ako riešenie hore napísanej otázky. Dôležité je, aby ste odpovede nehodnotili, iba písal to, čo vás napadne. Keď už to budete mať, odložte si ten zoznam a na druhý deň si ho prečítate a preberiete, ktoré 4-5 z nich by ste mohli hneď začať robiť. Je to veľmi účinná metóda, ktorá nám otvorí také možnosti, ktoré v prvú chvíľu vôbec nevnímame.

  1. Zoberte zodpovednosť do vlastných rúk!

Ak sa už dostanete do krízy, nech už je to v ktorejkoľvek oblasti vášho života, nehľadajte vinníkov, ani nestavajte seba do role obete, lebo by ste tak mohli uviaznuť v jame trápenia aj niekoľko rokov tak, že sa vám už potom nepodarí vo svojom živote nikam posunúť. Preto zoberte svoj osud do vlastných rúk. Uvedomte si chyby, ktoré ste robili, ale urobte si plány na ich riešenie, a plány na realizáciu svojich snov. Verte mi, tie sny sa stanú skutočnosťou, len v nich treba veriť.

  1. Poproste o pomoc!

Často počujem od ľudí, že oni nepožiadajú o pomoc ani len vlastnú rodinu, lebo nikoho nechcú zaťažovať a okrem toho je to podľa nich aj úbohé. Mali ste už aj vy niekedy také myšlienky??? Verte mi, ak vás má niekto rád, nemá problém pomôcť, ale ak ani nepoprosíte, ako má vedieť, čo potrebujete? Nehanbite sa požiadať o pomoc!

  1. Prehodnoť, čo Ti konkrétna situácia dala a urob si plány do budúcnosti!

Verím, že je to najdôležitejší bod. Pokiaľ si uvedomíme, čo nás konkrétna situácia naučila, už ju ani nevnímame tragicky, skôr ako nejakú školu života, ktorá nás učí. Dôležité je však mať svoje plány do budúcnosti, mať nejaké ciele, lebo ak ich nemáte, nemáte ani motiváciu na život. Často ma navštevujú mladí ľudia, bez energie, smutní, bez radosti, ktorí mi presne hovoria o tom, že ich nič nebaví, a nemajú plány do budúcnosti. Nevedia čo chcú robiť, ani sa v budúcnosti nikde nevidia. Hovorí sa, že ak nemáte v sebe obraz o svojich snoch, o svojich cieľoch, ani sa nemôžu zrealizovať, ale ak ich máte, už ste na polceste k ich realizácii. Podľa mňa platí a funguje odkaz:

Ak prechádzaš životnou krízou, tvár sa tak, ako keby si bol šťastný, usmievaj sa a v jeden deň to už nebudeš musieť robiť nasilu, lebo tvoje podvedomie Ti to uverí a staneš sa vo vnútri naozaj šťastným!

Related Posts

PhDr. Eva Fabian

PhDr. Eva Fabian

Človek má v sebe obrovský nevyužitý potenciál. Som presvedčená, že každý má svoje poslanie, má robiť niečo jedinečné, dokázať si, že jeho život nebol zbytočný.

Viac