Niekoľko nápadov ako sa môžeš pohnúť z miesta a reštartovať svoj život!

Niekoľko nápadov ako sa môžeš pohnúť z miesta a reštartovať svoj život!

Otvoríš svoj notebook, pozrieš sa na internet a všade vidíš nejaký citát alebo článok, kde Ti hovoria, že môžeš byť tým, kým len chceš a venuj sa tomu, čo Ťa baví. Ty sám veľmi dobre vieš a cítiš, že potrebuješ zmenu, že potrebuješ reštartovať svoj život. Už dlhú dobu máš pocit, že stojíš na tom istom mieste, ale nevieš, ako by si to mohol zmeniť. Myslíš si, že vlastne v ničom tak extrémne nevynikáš, ale s obdivom a s trochou „závisti“ vnímaš tých ľudí, ktorí sa ráno budia s nadšením, ktorí sa natoľko tešia do roboty, že budík ráno ani nestihne poriadne zvoniť. Naproti tomu Ty už tretíkrát vypínaš budík, a ledva vládzeš vyliezť z postele, pozrieš sa von – zase prší – a Tvoja nálada klesá ešte viac. Príčinou tvojej fyzickej a psychickej únavy je to, že nekráčaš v harmónii so svojim poslaním, že nie si v rovnováhe sám so sebou.

Poviem Ti dobrú správu 🙂. Každý človek je v niečom dobrý a aj Ty máš svoje poslanie, aj na Teba čaká taká robota, pri ktorej sa tak isto budeš tešiť na ráno, ako sa teší dieťa na Vianoce, alebo na Mikuláša. Pozrime sa teda na to, čo robiť, aby si tú robotu našiel, aby si aj Ty v niečom vynikal.

Je veľmi dôležité si uvedomiť, že pokiaľ naozaj chceš zmenu, musíš sa zbaviť strachu a predsudkov. Snaž sa otvorene prejsť ku koreňu veci, a za radom prejdi nasledovné body.

Začni prvým krokom – napíš svoj zoznam!

Ja som veľmi dlho mala taký problém, že ma zaujímalo príliš veľa vecí a mala som pocit, ako keby som sa len túlala a nevedela nájsť to pravé, čo je MOJE, pritom som to mala stále pred očami. Tvojou úlohou je teda to, aby si napísal zoznam činností, ktoré Ťa naozaj bavia, pri ktorých nesleduješ čas. Napríklad: písanie, šaty, móda, bytový dizajn, organizovanie rôznych podujatí, varenie, poradenstvo, maľovanie, obchodovanie, spievanie, atď… Ak by si však toho mal príliš veľa, je dôležité, aby si ich zredukoval na max. 3, s ktorými potom môžeš pracovať. Tri veci ešte môžeš reálne robiť, ale podľa mojich skúseností, viac už určite nezvládneš. Ja som teraz selektovala svoje činnosti a zostalo mi mentoring (s tým súvisia aj prednášky, workshopy), robím poradenstvo, regresnú terapiu a informačnú medicínu. Vyradila som množstvo ďalších iných vecí, ktoré ma zaujímali a robím ich rada, lebo nedá sa robiť všetko dobre. No možno sa niekedy k nim vrátim. Preto aj vám radím, aby ste si vybrali max. 3 činnosti, ideálne 1 činnosť.

  1. RADA – Ak napríklad radi píšete, ste odborníkmi v určitom odbore a máte pocit, že by ste s vašimi radami vedeli pomôcť mnohým ľuďom, neváhajte to napísať. Ak túžite po tom, aby ste mali svoju vlastnú knižku – či už v papierovej forme, alebo vo forme e-booku, začnite najprv písať. Ak sa rozhodnete vydať knihu napr. vo forme e-booku, určite si pozrite na nete stránky Publico alebo Druska Books Tieto vydavateľstvá vám ponúkajú distribúciu cez Martinus, Wooky, Apple iBooks Store a Druska Books eshop, ale okrem toho ponúkajú aj jazykovú korekciu a štylizáciu, vyrobia obálku a spropagujú vašu knihu. Odporúčam však už byť predtým aktívny na sociálnych sieťach.

  2. RADA – Ak vás zaujímajú šaty, móda. Môžete si založiť napríklad blog o móde, kde budete prezentovať svoj štýl, ak radi upravujete staré, nenosené oblečenie, neváhajte aj tie prezentovať na nete. Okrem blogu určite využívajte Facebook – najlepšie je prepojiť ho na svoj blog, alebo Instagram, Twitter, Pinterest a pod. Podobne to viete urobiť, ak napr. radi varíte, neváhajte svoje recepty s jedlami a ich fotkami dávať na sociálne siete, alebo napíšte svoju kuchársku knihu a vydajte svoj e-book.

Nezabudnite však na to, že nech robíte hocičo, nikdy nekopírujte ostatných. Dajte tam celého seba. Vytvorte svoju osobnú značku, buďte jedineční.

  1. RADA – Ak rád komunikuješ, alebo si všimneš, že Tvoje okolie Ťa neustále prosí o radu, ak sa aj nechtiac stále dostaneš do situácie, kedy si niekoho vypočuješ, povzbudíš, poukážeš na to, čo robí zle, kde robí chybu, čo by mal robiť,… To je tvoja prirodzená schopnosť, ktorú si Ty možno ani nevšimneš, alebo ju berieš ako samozrejmosť, veď to je normálne, že to robíš, veď ide o tvoje kamarátky. Ver mi, normálne a bežné to nie je. Je to tvoja schopnosť. Ak Ťa to aj baví, začni sa v tom odbore vzdelávať, urob napr. kurz koučingu a začni sa tomu venovať oficiálne.

Mohla by som uviesť ešte mnoho príkladov, ale všetko sa nedá, lebo by bol tento článok neskutočne dlhý. 🙂

Veľmi dôležité je si všímať aj to, alebo sa opýtať rodičov, čo ste robili, keď ste boli malí. Deti automaticky robia to, čo je ich poslaním, lebo oni ešte nič nehodnotia. Ja som napríklad bola veľmi kreatívna, stále som hľadala čo a ako urobiť. Keď bolo nálepkové šialenstvo (tí, ktorí ste v mojom veku si to určite pamätáte, keď sme v škole medzi sebou vymieňali všelijaké nálepky) a ja som chcela nové (ale moji rodičia mi už na toho viac peňazí nechceli investovať – už aj tak som mala plnú krabicu nálepiek), tak som sa rozhodla, že tie svoje nové nálepky si vyrobím sama. Našla som krásne časopisy, vystrihla som tie najkrajšie obrázky, nalepila som na nich leukoplast a mala som jedinečné nálepky (samolepky), za ktoré mi deti dávali aj dve tri z ich nálepiek 🙂, to je proste kreativita. Keď som si vysnívala pekné šaty, odstrihla som jednu červenú zamatovú blúzku a k tomu prišila biely satén – boli nádherné a vkuse sa ma pýtali, kde som ich kúpila (samozrejme s ich dokončením mi potom pomohla moja mamka 🙂). Moja mamka mi povedala, že som vkuse rozprávala, všade o všetkom (to robím aj teraz, nemám problém veľa rozprávať o hocičom 🙂). Dôležité je teda to, aby ste sa spýtali na to, čo vám bolo samozrejmosťou a premietnite to do dnešnej podoby.

Tvoj život je ako prázdny pohár. Jedine Ty rozhoduješ o tom, čím ho naplníš, ale nezabudni, že ho nakoniec musíš celý sám aj vypiť.

Ak sa Ti článok páči, budem rada, ak ho zdieľaš, možno tým niekomu pomôžeme 🙂

Related Posts

Ako byť šťastný?

Ako byť šťastný?

Recept na šťastie Určite súhlasíte so mnou, že už každý z nás zažil pocit šťastia.

Viac
Niekoľko rád, ako začať odznova

Niekoľko rád, ako začať odznova

Neviem, či len preto, lebo sme začali nový rok, alebo ako hovorí čínsky horoskop, je rok kohúta, ktorý je ohnivý a prináša aktívne zmeny, ale stretávam čoraz viac ľudí, ktorí mi rozprávajú o radikálnych zmenách v ich živote.

Viac
PhDr. Eva Fabian

PhDr. Eva Fabian

Človek má v sebe obrovský nevyužitý potenciál. Som presvedčená, že každý má svoje poslanie, má robiť niečo jedinečné, dokázať si, že jeho život nebol zbytočný.

Viac